DA LORENZO - TRATTORIA SYCYLIJSKA POD KRAKOWEM




Dzis bedzie cos dla fan�w owoc�w morza i to w wyjatkowym wydaniu. Z reguly owoce kojarza nam sie z mrozonkami, bo taka cene placi sie za odleglosc od port�w rybackich. Nie da sie ukryc ma to wplyw na smak i powoduje, ze zawsze jestesmy na spalonej pozycji :( Ale. 

Ale jest wyjatek. Przebywajac w polozonej pod Krakowem (ok. 40 min drogi) Bochni trafilismy do wloskiej, a wlasciwie sycylijskiej trattorii. Grzechem byloby nie spr�bowac tamtejszej kuchni. Okazalo sie, ze szef kuchni pochodzi z Sycylii, a jego specjalnoscia sa dania z owoc�w morza. Flagowe danie to homar, tak, homar (swiezy bo do podania dania jeszcze zywy) z wlasnorecznie wyrabianym makaronem tagliattele. Nie dziwia entuzjastyczne opinie w internecie. Wloska, a wlasciwie sycylijska kuchnia pelna oliwy. Nie jest to wykwintna, poprawiona dla mieszczuch�w  kuchnia. Daleki od wykwintnosci jest wystr�j, po prostu zwykla przydomowa, przasna trattoria z WIELKIM WLOSKIM ZARCIEM dla amator�w domowego gotowania a la Sicilia.


Niestety nie bylo nam dane spr�bowac polecanego przez szefa tiramisu, pr�ba Panna Cotty nie wyszla najlepiej. Nie m�j smak. Podobnie kawa espresso. Widac, ze rzadza tam owoce morza i koniec. Spr�bowalismy tez pizzy, choc z pieca elektrycznego, przypadla mi do gustu. Ale w koncu to miejsce  na wszystko co mozna zrobic z frutti di mare.
















Comments

Popular Posts

Diamonds

Auntie Love

Black and White